Hallå där Elias, just nu pågår fotbollsturneringen ”Champs of Campus” på campus Frescati. Kan du berätta lite om evenemanget?

”Fotbollsturneringen Champs of Campus är arrangerad av den Samhällsvetenskapliga föreningen i samarbete med Föreningen ekonomerna, Naturvetenskapliga föreningen och studentkåren. Grundtanken är att skapa ett roligare studentliv och ett mer livligt campus. Champs vill förena studenter från olika institutioner och föreningar från hela Universitet. Målgruppen är studenter, utbytesstudenter och lagen ska vara mixade (alla spelare ska inte ha samma kön).

Turneringen följer en struktur som liknar fotbolls-EM, lagen delas upp i sju grupper där ettan och de bästa tvåorna går vidare till kvartsfinal, följt av semifinal och en final där vinnaren av Champs of Campus koras. Därefter följer grillning och efterfest på Café Bojan som pågår till sent på kvällskvisten.

Turneringen som avgjordes den 18:e maj i år var den andra i ordningen och arrangörerna har gett tydliga indikationer på att turneringen är här för att stanna.”

Ryktet säger att du fick idén till turneringen under ett seminarium på kursen omvärldsanalys. Hur gick det till? Kan du berätta lite om hur det du lärde dig på kursen har påverkat planeringen av evenemanget?

”Det stämmer bra, ett delmoment i kursen var projektledning. Efter en grundläggande föreläsning hade vi ett seminarium där vi blev uppdelade i mindre grupper och fick uppgiften att fiktivt skapa ett projekt efter de verktyg vi fick del av under föreläsningen.

Jag minns att läraren Ida Andersson sa: ”En projektledare behöver inte kunna så mycket om sakfrågan” vilket satte igång flera tankar.

Ingen i min grupp hade en spontan idé och jag som var innebandytränare för den Samhällsvetenskapliga föreningen tänkte att jag kunde testa en idé jag hade funderat lite på.

Gruppen tyckte att en fotbollsturnering med målet att skapa ett bättre campus lät som en kul idé och vi gjorde en SWOT- och en TRUMF-analys. Under den korta tid vi hade under seminariet märkte jag att det här projektet var fullt möjligt och jag fick bra underlag/feedback av mina klasskamrater till en pitch för ordföranden på den Samhällsvetenskapliga föreningen som gav tummen upp.

Det jag lärde mig var framförallt att skapa tydliga projektmål, som ska vara:

Tidsrelaterade
Resultatorienterade
Uppnåbara
Mätbarara
och fullt specificerade

När jag sedan följde dessa tips och andra godbitar från kursen märkte jag att jag fick tillit av projektgruppen vilket underlättade när projektet dessutom sker på volontär basis.”

Du har läst det treåriga kandidatprogrammet i kulturgeografi med omvärldsanalys på Stockholms universitet. Hur var det? Har du några tips att dela med dig av till studenter som är intresserade av att söka den utbildningen?

”Det var väldigt givande, jag fick en väldigt bra klass och träffade vänner för livet vilket jag är oerhört tacksam för idag. Ett tips är att passa på att ta en termin utomlands, alternativt söka en MFS för att skriva uppsatsen utomlands.

Ett annat tips om du känner att du har tid är att engagera sig utöver studierna; i t.ex. Kultär, Samhällsvetenskapliga föreningen eller i studentkåren. Det gav mig vänner, erfarenheter och det kan leda till spännande jobb i framtiden!”

Elias Axelsson Björklund blir klar med studierna på kandidatprogrammet i kulturgeografi med omvärldsanalys om ett par veckor. I sommar börjar han arbeta som marknadskoordinator på Framtidsverket.